Kult

Nga Wikipedia, Enciklopedia e Lirë
Kërce tek: navigacion , kërko
Ky artikull jep një llogari të përgjithshëm kulturor të "kultit". Për përdorimin e saj në kuptimin origjinal të "nderimit" ose "praktika fetare" shohin Cult (praktika fetare) . Për përdorimin e saj në një kontekst shkencor, sociologjik shohim lëvizje të re fetare . Për fenë në përgjithësi shohin fenë . Për përdorime të tjera të shihni Cult (kthjellim) .

Kulti fjalë në përdorim të tanishëm popullor zakonisht i referohet një lëvizje e re fetare apo grup tjetër të cilit besimet ose praktikat janë konsideruar të parregullt ose i çuditshëm nga më të madh shoqërisë . [1] Fjala fillimisht shënohet një sistem të praktikave rituale . Fjala ishte përdorur më parë në fillim të shekullit 17-homazh denoting paguar për një hyjni dhe huazuar nëpërmjet culte francez nga latine cultus "adhurimit", nga mbiemër cultus "banuar, kultivuar adhurohet,", rrjedh nga folja "kujdesin colere, kultivuar . " [2]

Në vitin 1930 kulte bë objekt i studimit sociologjik në kuadër të studimit të sjelljes fetare. Ata janë kritikuar nga të krishterët e zakonshme për besimet e tyre joortodokse. Në vitin 1970 lëvizja anticult u ngrit, i motivuar pjesërisht nga aktet e dhunës dhe krime të tjera të kryera nga anëtarët e disa kulte. Disa prej kërkesave të lëvizjes anti-kulti janë kundërshtuar nga studiues të tjerë, duke çuar në kundërshtimeve të mëtejshme.

Reagimi i qeverisë për kultet ka çuar në polemika. Kultet janë gjithashtu paraqiti në kulturën popullore.

Përmbajtje

[ redakto ] Origjina e konceptit

[ redakto ] Origjina në sociologji

Koncepti i "kultit" u prezantua në sociologjik klasifikimi në vitin 1932 nga American sociolog Becker Howard P. si një zgjerim i teologut gjerman Ernst Troeltsch 's -tipologjisë kisha sekt . Qëllimi Troeltsch ishte për të dalluar mes tre lloje kryesore të sjelljes fetare kishtare:, sektare dhe mistike . Becker krijuar katër kategori nga dy para Troeltsch së nga Kisha ndarjen në " asamble "dhe" emërtimi ", dhe sekti në" sekti "dhe" kultin ". [3] Ashtu si "fe mistike" Troeltsch së, kulte Becker ishin grupe të vogla fetare mungon në Organizimi dhe duke theksuar natyrën private të besimeve personale. [4]

Formulimet e mëvonshme ndërtuar mbi këto karakteristika duke vënë theksin shtesë mbi kultet si devijuese grupet fetare "rrjedh frymëzimin e tyre nga jashtë e kulturës mbizotëruese fetare". [5] Ky devijim është menduar shpesh që të të çojë në një shkallë të lartë të tensionit midis grupit dhe kultura më të zakonshme që rrethojnë atë, një karakteristikë të përbashkët me sektet fetare. [6] Sociologët ende pohojnë se ndryshe nga sektet, të cilat janë produktet e fetare përçarjes dhe prandaj mbajnë një vazhdimësi me tradicionale besimet dhe praktikat, "kulte" lindin spontanisht rreth besimeve të romanit dhe Praktikat. [7]

[ redakto ] popullarizimin e fjalës: Anti-kulti lëvizjet dhe ndikimin e tyre

Në vitin 1940, opozita të gjatë të mbajtur nga disa besime të krishtera të themeluara për të feve jo të krishtera ose / dhe gjoja heretike , ose të falsifikuara, pseudo-kristiane sekte kristalizuar në një shumë të organizuar " lëvizjes së krishterë countercult "në Shtetet e Bashkuara (duke përdorur një përkufizim doktrinor krahasuar doktrinat thelbësore të krishterimit, themeluar Bibla bazuar me grupet e tjera konsiderohen heretike). Për ata që i përkasin lëvizjes, të gjitha grupet fetare që pretendojnë të jenë të krishterë, por konsiderohet jashtë krishterë ortodoksisë , janë konsideruar si "kulte". [8]

Në fillim të viteve 1970, një lëvizje laike opozitare grupeve të "kultit" kishte marrë formë. Organizatat që formuan laik " lëvizjen anti-kult "(ACM) shpesh kanë vepruar në emër të të afërmve të" kultit " konverton të cilët nuk besojnë se të dashurit e tyre mund të ketë ndryshuar jetën e tyre në mënyrë drastike me vullnetin e tyre të lirë. Disa psikologë dhe sociologë që punojnë në këtë fushë huazohet kredibilitet për mosbesimin e tyre duke sugjeruar se " ndërrim pikëpamjesh teknika "janë përdorur për të ruajtur besnikërinë e anëtarëve të" kultit ". [9] Besimi se kulte "brainwashed" anëtarët e tyre u bë një temë unifikues mes Kritikët e kultit dhe në qoshet më ekstreme të Anti-kulti teknikat e lëvizjes si ndonjëherë forcërisht " deprogramming "e" anëtarëve të kultit "u bërë praktikë standarde. [10]

Në mediat masive, dhe në mesin e qytetarëve mesatarë, "kult" fituar një konotacion negativ gjithnjë, duke u bërë lidhur me gjëra të tilla si rrëmbim , ndërrim pikëpamjesh , abuzimin psikologjik , abuzimin seksual dhe të tjera veprimtari kriminale , dhe vetëvrasje masive . Derisa shumica e këtyre cilësive negative zakonisht kanë precedentë të vërteta të dokumentuara në aktivitetet e një pakice shumë të vogël të grupeve të reja fetare, kultura masive shpesh shtrihet ata në çdo grup fetar shihet si kulturalisht devijante, megjithatë qetë apo bindet ligjit ai mund të jetë. [11] [12] [13]

Në fund të 1980, psikologë dhe sociologë filluan të braktisin teori si ndërrim pikëpamjesh dhe kontrollit te mendjes . Ndërsa studiues të ndryshëm mund të besojnë se më pak dramatike shtrënguese mekanizma psikologjike mund të ndikojë anëtarëve të grupit, ata erdhën për të parë konvertimit të lëvizjeve të reja fetare kryesisht si një akt të një zgjedhje racionale. [14] [15]

[ redakto ] "lëvizje të reja fetare"

Shumica sociologë dhe dijetarët e fesë gjithashtu filloi të refuzojë "kultin" fjalën fare për shkak të konotacione negative të saj në kulturën masive. Disa filluan të avokuar përdorimin e termave të reja si "lëvizje të re fetare", "fe alternative" ose "feja roman" për të përshkruar shumicën e grupeve që kishin ardhur për të referuar si "kulte", [16] por asnjë nga këto Termat e kanë pasur shumë sukses në kulturën popullore, ose në media. Dijetarë të tjerë kanë shtyrë të shpengojë fjalën si një përshtatje për diskursin akademik neutral. [17]

[ edit ] Studimi i kulteve

Ndërsa shumica e dijetarëve nuk i referohen për çdo lëvizje të reja fetare si kulte, disa sociologë ende favorizojnë mbajtur fjalën pasi ajo është përdorur në kisha-sektin e tipologjive . Për këtë përdorim vlera-neutrale të fjalës, ju lutem referojuni të lëvizjeve të reja fetare . Dijetarë të tjerë dhe jo-akademike hulumtuesit që përdorin fjalën bëjnë këtë nga perspektiva eksplicite kritike të cilat fokusohen në marrëdhëniet në mes të grupeve të kultit dhe njerëzit individualë që bashkohen me ta.

[ redaktoni ] studime kritike

Kundërshtarët laike kultit si ato që i përkasin lëvizjes anti-kult tendencë për të përcaktuar një "kult", si një grup që tenton të manipuluar, shfrytëzuar dhe kontrolluar anëtarët e saj. Faktorë specifik në sjelljen e kultit janë thënë për të përfshirë manipuluese dhe autoritare kontrollin e mendjes mbi anëtarët, organizatë komunale dhe totalistike, prozelitizmi agresive, programe sistematike të indoktrinimit, dhe mbajtjen në klasë e mesme komuniteteve. [18]

Në vitin 1970 lëvizja anti-kult aplikuar teori të kontrollit të mendjes për të shpjeguar këto papritur dhe në dukje dramatike konvertimet fetare . [19] [20] [21] Mediat ishte e shpejtë të ndjekin shembullin, [22] dhe shkencëtarët socialë në favor të anti- Lëvizja kult, të cilët ishin zakonisht psikologët , të zhvilluar modelet më të sofistikuara të ndërrim pikëpamjesh. [20] Ndërsa disa psikologë janë të hapur ndaj këtyre teorive, sociologët kanë qenë për pjesën më të madhe skeptik për aftësinë e tyre për të shpjeguar konvertimin në MKR-ve. [23]

Sipas mendimit të Beniaminit Zablocki , një profesor i sociologjisë në Universitetin Rutgers , grupet që janë karakterizuar si kulte janë në rrezik të lartë për t'u bërë abuziv të anëtarëve. Ai thotë se kjo është pjesërisht për shkak të miklim anëtarëve të karizmatikë udhëheqësve kontribuojnë për udhëheqësit bëhen të korruptuar nga pushteti. Zablocki përcakton një kult si një organizatë ideologjike të mbajtur së bashku nga marrëdhëniet karizmatikë dhe kërkesa e angazhimit të përgjithshëm. [24]

Sipas Barrett, akuza më e zakonshme bërë kundër grupeve të referuara si kulte është abuzimi seksual (shih disa akuzat e bëra nga ish-anëtarë ). Sipas Kranenborg , disa grupe janë të rrezikshme kur ata këshillojnë anëtarët e tyre që të mos përdorin kujdesin mjekësor të rregullt. [25]

[ redakto ] dinamika psikologjike të kultit joiners

Pastorë Amerikane e Sun Myung Moon 's Kishës Bashkim në frontin e hënave 'qëndrimit zyrtar në Cheongpyeong , Korenë e Jugut .

Në fillim të viteve 1960 sociologu Gjoni Lofland jetuar me Bashkim Kishës misionar Kim Young Oon dhe një grup i vogël i anëtarëve të kishës amerikane në Kaliforni dhe të studioi aktivitetet e tyre në përpjekjen për të promovuar besimet e tyre dhe të fitojë anëtarë të rinj. Lofland vuri në dukje se shumica e përpjekjeve të tyre ishin të paefektshëm dhe se shumica e njerëzve të cilët u bashkuan e bënë këtë për shkak të marrëdhënieve personale me anëtarët e tjerë, shpesh marrëdhëniet familjare. [26] Lofland publikoi zbulimet e tij në vitin 1964 si një tezë doktoratë titull: "Savers Bota : Një studim Fusha e Proceseve Kult ", dhe në vitin 1966 në formë të librit me Prentice Hall- si Kult fundi i botës: Një studim i Konvertimi, Proselytization, dhe Mirëmbajtjen e Besimit . Ajo është konsideruar të jetë një nga studimet më të rëndësishme dhe cituar gjerësisht të procesit të konvertimit fetar. [27] [28]

Michael Langone , drejtor ekzekutiv i Shoqatës cultic Studimeve Ndërkombëtare , i jep tre modele të ndryshme për konvertim. Sipas modelit diskutues Langone, njerëzit janë thënë për t'u bashkuar me kulte kryesisht për shkak të asaj se si ata e shohin një grup të veçantë. Langone vëren se kjo pikëpamje është më e favorizuar në mesin e sociologëve dhe studiuesve fetare. Sipas "modelit psychodynamic", popullor me disa profesionistë të shëndetit mendor, individë të zgjedhin të bashkohen për plotësimin e nevojave psikologjike nënndërgjegjeshëm. Së fundi, "Reforma mendimit Modeli" thekson se njerëzit nuk bashkohen për shkak të nevojat e tyre psikologjike, por për shkak të ndikimit të grupit nëpërmjet formave të manipulimit psikologjik . Langone pretendon se këto ekspertët e shëndetit mendor të cilët kanë përvojë më të drejtpërdrejtë me një numër të madh kultistet priren të favorizojnë këtë pikëpamje fundit. [29]

Disa dijetarë favorizojnë një pamje të veçantë, ose të kombinuara elementet e secilit. Sipas Marc Galanter , Profesor i Psikiatrisë në NYU , [30] arsyet tipike pse njerëzit bashkohen kulte përfshijnë një kërkim për komunitetin dhe një kërkim shpirtëror. Sociologët Stark dhe Bainbridge , në diskutimin e procesit me të cilin individët bashkuar grupe të reja fetare, kanë vënë në pikëpyetje edhe e shërbimeve të konceptit të konvertimit, duke sugjeruar se përkatësia është një koncept më e dobishme. [31]

[ redakto ] Leaving

Ronald Burks, në një studim të krahasuar Group Psikologjike Scale Abuse (GPA) dhe shkallë Neurologjike Zhvlerësimi (NIS) rezultatet në 132 ish-anëtarëve të kulteve dhe marrëdhëniet cultic, gjeti një korrelacion pozitiv midis intensitetit të mjedisit reformës matur nga GPA dhe dëmtim njohës si matur nga NIS. Gjetjet shtesë ishin një potencial të reduktuar fituar në funksion të nivelit të arsimit që konfirmon studimet e hershme të kultit (Martin kritikëve 1993; Singer & Ofshe, 1990; West & Martin, 1994) dhe nivelet e rëndësishme e depresionit dhe shkëputje duke rënë dakord me Conway & Siegelman, ( 1982), Lewis & Bromley, (1987) dhe Martin, et al. (1992). [32]

Sociologët Bromley dhe Hadden shënim mungesën e mbështetjes empirike për pasojat e pretenduara ka qenë një anëtar i një kulti "" ose "sekti", dhe dëshmive substanciale empirike kundër tij. Këto përfshijnë faktin se përqindja e madhe e njerëzve që marrin të përfshirë në MKR-ve largohen, më pak se dy vjet, përqindja e madhe e njerëzve që largohen nga e kështu me vullnetin e tyre, dhe se dy të tretat (67%) mendonin "mençur për Përvoja ". [33]

Sipas F. Derks dhe J. van der Lans, nuk ka uniforme post-trauma kult . Ndërsa problemet psikologjike dhe sociale pas dorëheqjes nuk janë të pazakonshme, karakterin e tyre dhe intensiteti janë në masë të madhe varet mbi historinë personale dhe në tipare të ish-anëtar, dhe mbi arsyet për dhe mënyra e dorëheqjes. [34]

Raporti i "Komisionit të Qeverisë Suedeze në lëvizjet e reja fetare" (1998) thekson se pjesa më e madhe e anëtarëve të lëvizjeve të reja fetare rrjedhin përvojat pozitive nga abonim tyre për idetë apo doktrinave të cilat korrespondojnë me nevojat e tyre personale, dhe se tërheqja nga këto lëvizje është zakonisht mjaft undramatic, pasi këta njerëz largohen nga ndjenja pasuruar me një përvojë kryesisht pozitive. Edhe pse Raporti përshkruan se nuk janë një numër i vogël i tërheqjeve që kërkojnë mbështetje (100 nga 50.000 + popullit), raporti nuk e rekomandojmë që ndonjë burime të veçanta të vendoset për rehabilitimin e tyre, pasi këto raste janë shumë të rralla. [35]

Roli i ish-anëtarëve, ose "apostates", është studiuar gjerësisht nga shkencëtarët socialë. Në herë, këta individë të bëhen kritikë shquar publike e grupeve që ata largohen. Motivet e tyre, rolet që ata luajnë në lëvizjen anti-kult, vlefshmërinë e dëshmisë së tyre, si dhe llojet e tregimeve ato ndërtohen, janë të diskutueshme. Disa dijetarë si David G. Bromley , Anson Shupe , dhe Brian R. Wilson kanë sfiduar vlefshmërinë e dëshmive të paraqitura nga anëtarët e ish-kritike. Wilson diskuton përdorimin e tregimit mizorisë që përsëriten nga femohues për të shpjeguar se si, nga manipulimi, detyrim , apo mashtrim , ai ishte rekrutuar një grupi që ai tani dënon. [36] armiqësore ish-anëtarët e do pa hije të vërtetën dhe goditje nga përqindja incidenteve të vogla, duke i kthyer ato në incidente të mëdha. [37]

Stuart A. Wright shqyrton dallimin ndërmjet tregimit femohues dhe roli i femohues, duke pohuar se ish ndjek një model të parashikueshme, në të cilën femohues përdor një " tregim burgosjen "që thekson manipulimin, entrapment dhe viktimat mirëqenien e" praktikave të kultit gjëmëmadhe ". Këto rrëfime të sigurojë një arsyetim për një "peng"-shpëtimi motiv, në të cilën janë të krahasohet me kulte kampe POW dhe deprogramming si përpjekjet heroike të shpëtimit peng. Ai gjithashtu bën një dallim midis "leavetakers" dhe " apostates ", duke pohuar se përkundër letërsisë popullore dhe mediatike sensacional llogaritë e tregimeve të" shpëtuar ose të shërohet "ish-kultistet", studimet empirike të larguarit nga MKR-ve "në përgjithësi tregojnë favorshme, simpatik ose në përgjigjet shumë pak të përziera ndaj grupit të tyre ish ". [38]

[ redakto ] Stigmatizimi dhe diskriminimi

Anti- Aum Shinrikyo protestë në Japoni.

Për shkak të përdorimit gjithnjë e më përçmues të "kultit" fjalët dhe "liderit kult" që debati kulti i viteve 1970, disa akademikë, përveç grupeve të referuara si kulte, argumentojnë se këto janë fjalë për të të shmanget. [39] [ 40]

Catherine Wessinger ( Loyola University New Orleans ), ka deklaruar se fjala "kult" përfaqëson vetëm paragjykime sa më shumë dhe antagonizëm si fyerjeve raciste ose fjalë nënçmues për gratë dhe homoseksualët. [41] Ajo ka argumentuar se është e rëndësishme për njerëzit që të bëhen të vetëdijshëm për fanatizmi përcolli me anë të fjalës, duke tërhequr vëmendjen për mënyrën se si ajo dehumanises anëtarët e grupit dhe fëmijët e tyre. [41] Etiketimi si një grup subhuman, thotë ajo, të bëhet një justifikim për dhunën kundër tij. [41]

Në të njëjtën kohë, shton ajo, etiketimin një grup një "kult" i bën njerëzit të ndihen të sigurt, sepse "dhuna e lidhur me fenë është e ndarë nga jashtë feve konvencionale, projektuar mbi të tjerët, dhe imagjinuar të përfshijë vetëm grupe anormal". [41] Kjo nuk merr parasysh se abuzimi i fëmijëve, abuzimi seksual, grabitje financiare dhe lufta kanë qenë gjithashtu të kryer nga besimtarët e feve kryesore, por pezhorative "kult" stereotip bën më të lehtë për të shmangur përballjen me këtë fakt të pakëndshme. [41]

Koncepti i "kultit" si një shpifje u testuar ligjërisht në Mbretërinë e Bashkuar, kur një protestues refuzoi të vënë poshtë një tabelë që lexonte, "Scientology nuk është një fe, ajo është një kult i rrezikshëm", duke cituar një vendim të Gjykatës së Lartë përshkruan 1984 Organizata si një kult. Policia në Londër lëshuar një thirrje për protestues për shkeljen e Aktit Publik Order duke shfaqur një "kërcënuese, abuzive apo fyes" shenjë. Prokuroria Crown Shërbimi vendosi që fjala "kult" në një shenjë, "... nuk është abuziv ose fyese dhe nuk ka asnjë offensiveness, në krahasim me kritika, as në idenë e shprehur as në mënyrën e shprehjes." Nuk kishte asnjë veprim të ndërmarrë kundër protestuesi, dhe policia do të lejojë demonstrata e ardhshme të tillë. [42] Në Skoci, një zyrtar i Këshillit të Qytetit Edinburg tha kureshtar protestues të rregullt, "Unë e kuptoj se disa nga shenjat që ju përdorni mund të shfaq fjala ' "Kult dhe nuk ka asnjë kundërshtim për këtë." [43]

Sociologu Amy Ryan ka argumentuar për nevojën për të diferencuar ato grupe që mund të jenë të rrezikshme nga grupet që janë më beninje. [44] Ryan vëren dallimet ndërmjet përkufizimit të mprehta nga kundërshtarët e kultit, të cilët kanë tendencë të përqëndrohen në karakteristikat negative dhe ato të sociologëve, të cilët për qëllim të krijojë përkufizime që janë me vlerë të lirë. Lëvizjet e vetë mund të ketë përkufizime të ndryshme të fesë, si dhe. George Chryssides gjithashtu citon një nevojë për të zhvilluar përkufizimet më të mira për të lejuar për tokë të përbashkët në debat.

Këto përkufizime të ketë ndikim politik dhe etik përtej vetëm debat shkencor. PërcaktimiFenë në ligjin amerikan, Bruce J. Kazino paraqet çështjen si vendimtare për ligjet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut. Kufizimi përkufizimin e fesë mund të ndërhyjë me lirinë e fesë, ndërsa shumë të gjerë një përkufizim mund të japë disa grupeve të rrezikshme apo abuzive "një justifikim pafund për shmangur të gjitha detyrimet ligjore padëshiruar". [45]

Disa autorë në opozitë kult pëlqejnë kultin fjalën në atë masë që do të thotë se ka një vazhdimësi me një sipërfaqe të madhe gri ndan "kult" nga "noncult" që ata nuk e shohin. [45] Autorë të tjerë, p.sh. Steven Hassan , dallojnë duke përdorur fjalët dhe termat si " kult Shkatërrues ", apo" kult "(tipi totalitare) vs" kultin beninje ".

[ redakto ] kulte Doomsday

Një nënkategori shtesë përdoret zakonisht i lëvizjeve të kultit janë kulte fundin e botës , karakterizohen nga roli qendror luajtur nga Eskatologjia në sistemet e këtyre grupeve 'besimit. Edhe pse shumica e feve të përmbahen në disa besime rreth eventual fund të botës siç e njohim ne, në kulte fundi i botës, këto priren për të marrë formën e betonit profetizon dhe parashikimet e ngjarjeve të veçanta katastrofike qenë i pashmangshëm, ose në disa raste, madje edhe pritet të ndodhë në një datë të caktuar kalendarik.

Social psikologu Leon Festinger dhe bashkëpunëtorët e tij bëri një studim të detajuar rastin e një grupi të tillë në vitin 1954, dokumentuar më pas në " Profeci Kur nuk arrin . " Anëtarët e një të vogël, i panjohur kultit UFO në fjalë ishin shumë të shpejtë për të ndryshuar pamjen e tyre botërore në mënyrë që të racionalizuar rezultatin papritur pa humbur bindjen e tyre në lidhje me vlefshmërinë e sistemit të besimit themelor, pavarësisht provave të qartë për të kundërtën. Autorët shpjeguar këtë fenomen në kuadër të kornizës së mosmarrëveshje njohëse teori, e cila thotë se njerëzit në përgjithësi janë të motivuar për të rregulluar besimet e tyre në mënyrë që të jenë në përputhje me sjelljen e tyre, në mënyrë që të shmanget përvojë e dhimbshme e një mospajtim në mes të dy.

Në këtë llogari, e më të përkushtuar është në nivelin e sjelljes ndaj besimeve të tyre qenë e vërtetë, një më shumë shtyrë është për të reduktuar tensionin e krijuar nga dis-konfirmon provave. Një implikim i rëndësishëm i kësaj teorie është që të përbashkëta, faktorët universale psikologjike të kontribuojë në vazhdimësinë e asaj që duket të jetë ndryshe vendos çuditshëm dhe madje edhe absurde të besimeve.

[ redakto ] kulte shkatërrues

Fotot e atyre që vdiqën në Jonestown në vitin 1978.

Një kult është një grup destruktiv fetare ose të tjera anëtarët e së cilës kanë shkaktuar ose kanë një probabilitet të lartë për të shkaktuar dëm të anëtarëve të tjerë ose të njerëzve të tjerë. Disa studiues të përcaktojë "dëm" në këtë rast me një fokus të ngushtë, veçanërisht grupet e të cilëve janë anëtarë qëllimisht fizikisht plagosur ose vrarë individë të tjerë, ndërsa të tjerët të përcaktojë afat më të gjerë dhe do të përfshijë abuzimin emocional midis llojeve të dëmit shkaktuar.

Disa studiues duke përfshirë John A. Saliba , Julius H. Rubin, dhe Lorne L. Dawson pohojnë se termi është përdorur për të diskredituar grupet ajo është aplikuar për të, dhe të padrejtë krahasimin e tyre me grupet e historikisht më e dëmshme dhe lëvizjet. Autorët përfshirë Peter A. Olsson, Steven Hassan, dhe Masud Banisadr kanë lidhur kulte shkatërruese me terrorizmin , dhe e kanë përdorur termin për të karakterizuar Osama bin Laden si një lider kulti shkatërrues.

[ redaktoni ] dëm fizik

"Kult Shkatërrues" si aplikuar për abuzim fizik është zakonisht të referuara grupe anëtarët e të cilave janë, përmes veprimeve të qëllimshme, të plagosur apo të vrarë fizikisht anëtarët e tjerë të grupit të tyre apo individëve të tjerë. Të Consultants Ontario në tolerancë fetare kufi përdorimin e termit në mënyrë specifike i referohet grupeve fetare që "kanë shkaktuar ose janë përgjegjës për të shkaktojë humbjen e jetës në mesin e anëtarësisë së tyre apo të publikut të përgjithshëm". [46]

[ redaktoni ] dëm emocional

Disa studiues të përshkruar termin "kultin shkatërrues" më të gjerë, dhe përfshijnë abuzimin emocional së bashku me abuzimit fizik , si një karakteristikë përcaktuese. Steven Hassan , autor i librit të Kontrollit luftën kundër Kult Mind , e definon termin si të tillë: "Një kult shkatërrues është një piramidë -formë regjimi autoritar me një person apo grup njerëzish që kanë kontroll diktatorial. Ajo përdor mashtrimin në rekrutimin e anëtarëve të rinj (p.sh. njerëzit nuk janë thënë deri para asaj që grupi është, çfarë grupi vërtetë beson dhe çfarë do të pritet prej tyre në qoftë se ata bëhen anëtarë). " [47]

Psikologe Michael Langone , drejtor ekzekutiv i Shoqatës cultic Studimeve Ndërkombëtare , përcakton një kult destruktive si "një grup mjaft manipulues i cili shfrytëzon dhe ndonjëherë fizikisht dhe / ose psikologjike dëmton anëtarë dhe rekrutë." [48] Në librin Randall vrima Rabbit kontribues Ujërat citon psikiatër Robert Lifton 's Reformës mendimit dhe Psikologji e Totalism , veçanërisht Lifton e "Tetë Kriteret për Reformën menduar", si kritere për të identifikuar një kult destruktive. [49]

Mbytje ishin një kult sekret i vrasësve fajësohet për strangling më shumë se një milion udhëtarë indian. [50]

John Gordon Clark cituar totalitare e sistemeve të qeverisjes dhe një theks mbi paratë bërë si karakteristikat e një kulti shkatërrues. [51]Kulteve dhe familja autorët përmendin Shapiro, i cili përcakton një "cultism destruktiv" si një sociopathic sindrom , të cilit përfshijnë cilësitë dalluese : "Ndryshimet e sjelljes dhe personaliteti, humbja e identitetit personal, ndërprerja e aktiviteteve shkollore, ftohtësisë nga familja, indiferencë në shoqëri dhe kontrollin theksuar mendore dhe skllavërimi nga udhëheqësit e kultit". [52]

[ redakto ] Kritika e afatit

Disa studiues kanë kritikuar përdorimin e "kultit" destruktiv afat, duke shkruar se ajo është përdorur për të përshkruar grupet të cilat nuk janë domosdoshmërisht të dëmshme në natyrë për veten apo të tjerët. Në librin e tij Kuptimi lëvizjet e reja religjioze, John A. Saliba shkruan se termi është overgeneralized. Saliba sheh Tempullin Personave si "paradigmë e një kulti shkatërrues", ku ata që përdorin termin janë duke nënkuptuar se të tjera lëvizje të reja fetare do të kenë rezultate të ngjashme. [53]

Duke shkruar në librin Kulteve keqkuptim: Duke kërkuar për Objektiviteti në një fushë të diskutueshëm , kontribuesi Julius H. Rubin ankohet se termi është përdorur për të diskredituar grupe të caktuara në gjykatën e opinionit publik . [54]Kultet e tij të punës autor L Context Lorne . Dawson shkruan se edhe pse Kisha Unifikimi "nuk është treguar të jetë i dhunshëm ose të paqëndrueshme", ajo ka qenë përshkruar si një kult destruktive nga "kryqtarëve anticult". [55]

Në vitin 2002, qeveria gjermane u mbajt nga të Gjermanisë Gjykatës Federale Kushtetuese që kanë shpifur për lëvizjen Osho duke iu referuar të saj, ndër të tjera, si një "kult destruktive" me asnjë bazë faktike. [56] [57]

[ redakto ] kulte destruktive dhe terrorizmit

Në vitin 1984, një grup i ndjekësve të Osho (i njohur më pas si Bhagwan Shree Rajneesh) realizuar atë që ka ardhur për t'u njohur si i parë kontrolli i sulmit në Shtetet e Bashkuara . Mbi shtatëqind e pesëdhjetë njerëz u sëmur nga salmonela helmimi , pasi grupi kishte kontaminuar qëllimisht bare sallatë e dhjetë restorante. Pas hulumtimit epidemiologjik , zbatimi i ligjit izoluar burimin e ndotjes si një laborator klinik operohet nga anëtarët e lëvizjes Rajneesh. Ata kishin për qëllim të ndikojë në pjesëmarrjen e votuesve në zgjedhjet e ardhshme. 1995 Mars Sulmi sarin gazit në metronë e Tokios nga Aum Shinrikyo lëvizjes, si edhe eksperimentet e tyre të mëparshme me antraks , janë parë edhe si kimike dhe bioterrorism ngjarjeve. [58]

Xhihad librin dhe hakmarrjen e Shenjtë: nënkuptuara Psikologjike të Historisë, psikiatër Peter A. Olsson krahason Osama bin Laden për të liderëve të caktuara, duke përfshirë kultit Jim Jones , David Koresh , Shoko Asahara , Marshall Applewhite , Luc Jouret dhe Joseph Di Mambro . Dhe thotë se secili prej këtyre individëve të përshtaten të paktën tetë nga nëntë kritereve për çrregullim të personalitetit Narcissistic . [59] Në librin kërkojnë Jeta Mëshirbërës: Kriza Morale për psikoterapi dhe Shoqëria autorëve Goldberg dhe Crespo gjithashtu i referohet Osama bin Laden si një "lider kulti shkatërruese". [60]

Në një takim 2002 të Shoqatës Psikologjike Amerikane (APA), Steven Hassan tha se Al Kaida plotëson karakteristikat e një kulti shkatërrues. Ai shtoi: "Ne kemi nevojë për të aplikuar atë që ne dimë për mendje-kontrollit kulte shkatërruese, dhe kjo duhet të jetë një prioritet me luftën kundër terrorizmit Ne kemi nevojë për të kuptuar aspektet psikologjike e sa njerëz janë rekrutuar dhe indoktrinuar kështu që ne mund të ngadalësojë rekrutimit. . Ne kemi nevojë për të ndihmuar anëtarët e ish-mbrojtësi kultit dhe mundësisht të përdorin disa prej tyre në luftën kundër terrorizmit ". [61]

Në një artikull të Al Kaidës të botuar në The Times , Mary Ann Sieghart shkruan se al-Kaida i ngjan një "kult klasik", duke komentuar: "Al-Kaida i përshtatet të gjitha përcaktimet zyrtare të një kulti Ajo indoktrinon anëtarëve të saj, ajo formon një mbyllur. , shoqëria totalitare, por ka një udhëheqës të vetë-emëruar, mesianik dhe karizmatik,. dhe ai beson se përfundon e justifikon mjetet " [62] Një krahasim i ngjashëm është bërë nga ish-Sekretari i Britanisë së Madhe Ballina Clarke Charles , si dhe në Mbretërinë e Bashkuar Faqja Sekretarit Gjonit Reid , i cili ka deklaruar se ".. fanatikë janë në kërkim për të dhëndërit dhe fëmijët ndërroj pikëpamje e dikujt, duke përfshirë edhe fëmijët tuaj, për shpërthimet vetëvrasëse, grooming tyre për të vrarë veten në mënyrë që të tjerët vrasje". [63] [64]

Edhe pse nuk është specifike përmendet al Kaedën, ish anëtar Mujaheddin dhe tani autor dhe akademike Dr Masoud Banisadr deklaroi në një fjalim maj 2005 në Spanjë:

Nëse ju pyesni mua: janë të gjitha kultet një organizatë terroriste? Përgjigja ime është jo si ka kulte shumë paqësore të pranishëm të gjithë botën dhe në historinë e njerëzimit. Por nëse ju pyesni mua janë të gjitha organizatat terroriste, disa lloj kulti? Përgjigja ime është po. Edhe nëse ata fillojnë si parti moderne të zakonshme ose organizate politike, për të përgatitur dhe do të detyrojë anëtarët e tyre që të veprojnë pa pyetur ndonjë pyetje morale dhe të veprojmë vetëmohim për kauzën e grupit dhe të injorojë të gjitha etik kodin, kulturore, morale apo fetare të shoqërisë dhe njerëzimi, ato organizata duhet të ndryshojë në një kult. Prandaj për të kuptuar një ekstremiste ose një organizatë terroriste ka një të mësuar në lidhje me një Kult. [65]

[ redakto ] Politika Qeveria

Dallimi në mes negative dhe përcaktimin neutral të kultit fjalës ka pasur edhe implikime politike. Në vitin 1970, statusi shkencor i teorisë "ndërrim pikëpamjesh" u bë një temë qendrore në rastet gjyqësore amerikane, ku teoria ishte instrumental në justifikon përdorimin e "deprogramming" forcë të anëtarëve të kultit. [66] [67] Ndërkohë, sociologët kritike nga këto teori ndihmuar avokatët e lirisë fetare në mbrojtjen legjitimitetin e lëvizjeve të reja fetare në gjykatë. Ndërsa reagimi zyrtar për grupe të reja fetare ka qenë e përzier në të gjithë globin, disa qeveri linjë më shumë me kritikët e këtyre grupeve në shkallën e dallimit në mes të fesë "të ligjshme" dhe "të rrezikshme", "padëshiruar" Kultet në politikat publike . [9 ] [68]

France and Belgium have taken policy positions which accept "brainwashing" theories uncritically, while other European nations, like Sweden and Italy, are cautious about brainwashing and have adopted more neutral responses to new religions. [ 69 ] Scholars have suggested that outrage following the mass murder/suicides perpetuated by the Solar Temple [ 9 ] [ 70 ] as well as the more latent xenophobic and anti-American attitudes have contributed significantly to the extremity of European anti-cult positions. [ 71 ]

Since 1949, the People's Republic of China has been classifying dissenting groups as xiéjiào (邪教.) [ 72 ] In the Chinese language, the word xiéjiào translates to "Evil Religion" [邪 (xié) = Evil 教 (jiào)= Religion]. The word xiéjiào as a whole is used to describe what is known in the Western world as a cult. [ 73 ] In recent years, the Chinese government has allied with Western anti-cult scholars in order to lend legitimacy to its crackdown on practitioners of Falun Gong . In 2009, Rabbi Binyamin Kluger and Raphael Aron, director of the Cult Counseling Australia, spoke at a four-day conference in southern China on cult-fighting strategies. [ 74 ] Aron is a Lubavitch Jew , a group which might be considered a cult in that its members believe their former rabbi to be the Messiah . [ 75 ]

[ edit ] Discussion

Sociologists critical to this negative politicized use of the word "cult" argue that it may adversely impact the religious freedoms of group members. [ 67 ] [ 76 ] [ 77 ] [ 78 ]

In many countries, there exists a separation of church and state and freedom of religion . Governments of some of these countries, concerned with possible abuses by groups they deem cults, have taken restrictive measures against some of their activities. Critics of such measures claim that the counter-cult movement and the anti-cult movement have succeeded in influencing governments in transferring the public's abhorrence of doomsday cults and make the generalization that it is directed against all small or new religious movements without discrimination. The critique is countered by stressing that the measures are directed not against any religious beliefs, but specifically against groups whom they see as inimical to the public order due to their totalitarianism , violations of the fundamental liberties, inordinate emphasis on finances, and/or disregard for appropriate medical care. [ 79 ]

The application of the labels "cult" or "sect" to religious movements in government documents signifies the popular and negative use of the term "cult" in English and a functionally similar use of words translated as "sect" in several European languages. [ 80 ] [ 81 ] While these documents utilize similar terminology they do not necessarily include the same groups nor is their assessment of these groups based on agreed criteria. [ 80 ] [ 81 ] Other governments and world bodies also report on new religious movements but do not use these terms to describe the groups. [ 80 ] (see: List of groups referred to as cults or sects in government documents )

[ edit ] In literature and popular culture

Cults have been a subject or theme in literature and popular culture since ancient times. There were many references to them in the 20th century.

[ redakto ] Fusnotat

 1. ^ OED , citing American Journal of Sociology 85 (1980), p. 1377: "Cults[...], like other deviant social movements, tend to recruit people with a grievance, people who suffer from a some variety of deprivation."
 2. ^ http://www.merriam-webster.com/dictionary/cult
 3. ^ Swatos Jr., William H. (1998). "Church-Sect Theory". In William H. Swatos Jr. (Ed.). Encyclopedia of Religion and Society . Walnut Creek, CA: AltaMira. pp. 90–93. ISBN 978-0-7619-8956-1 .
 4. ^ Campbell., Colin (1998). "Cult". In William H. Swatos Jr. (Ed.). Encyclopedia of Religion and Society . Walnut Creek, CA: AltaMira. pp. 122–123. ISBN 978-0-7619-8956-1 .
 5. ^ Richardson , 1993 p. 349
 6. ^ Stark and Bainbridge , 1987 p. 25
 7. ^ Stark and Bainbridge , 1987 p. 124
 8. ^ Cowan , 2003
 9. ^ a b c Richardson and Introvigne , 2001
 10. ^ Shupe, Anson (1998). "Anti-Cult Movement". In William H. Swatos Jr. (Ed.). Encyclopedia of Religion and Society . Walnut Creek, CA: AltaMira. faqe 27. ISBN 978-0-7619-8956-1 .
 11. ^ Hill, Harvey, John Hickman and Joel McLendon (2001). "Cults and Sects and Doomsday Groups, Oh My: Media Treatment of Religion on the Eve of the Millennium". Review of Religious Research 43 (1): 24–38. doi : 10.2307/3512241 . JSTOR 3512241 .
 12. ^ van Driel, Barend and J. Richardson (1988). "Cult versus sect: Categorization of new religions in American print media". Sociological Analysis 49 (2): 171–183. doi : 10.2307/3711011 . JSTOR 3711011 .
 13. ^ Richardson, James T. (1993). "Definitions of Cult: From Sociological-Technical to Popular-Negative". Review of Religious Research (Religious Research Association, Inc.) 34 (4): 348–356. doi : 10.2307/3511972 . JSTOR 3511972 .
 14. ^ Ayella, Marybeth (1990). "They Must Be Crazy: Some of the Difficluties in Researching 'Cults'". American Behavioral Scientist 33 (5): 562–577. doi : 10.1177/0002764290033005005 .
 15. ^ Cowan , 2003 ix
 16. ^ Goldman, Marion (2006). "Review Essay: Cults, New Religions, and the Spiritual Landscape: A Review of Four Collections". Journal of the Scientific Study of Religion 45 (1): 87–96. doi : 10.1111/j.1468-5906.2006.00007.x .
 17. ^ Bainbridge, William Sims (1997). The Sociology of Religious Movements . New York: Routledge. faqe 24. ISBN 0-415-91202-4 .
 18. ^ T. Robbins and D. Anthony (1982:283, quoted in Richardson 1993:351) ("...certain manipulative and authoritarian groups which allegedly employ mind control and pose a threat to mental health are universally labeled cults. These groups are usually 1) authoritarian in their leadership; 2)communal and totalistic in their organization; 3) aggressive in their proselytizing; 4) systematic in their programs of indoctrination; 5)relatively new and unfamiliar in the United States; 6)middle class in their clientele")
 19. ^ Melton, J. Gordon (1999-12-10). "Brainwashing and the Cults: The Rise and Fall of a Theory" . CESNUR: Center for Studies on New Religions . http://www.cesnur.org/testi/melton.htm . Marrë 2009/06/15. "In the United States at the end of the 1970s, brainwashing emerged as a popular theoretical construct around which to understand what appeared to be a sudden rise of new and unfamiliar religious movements during the previous decade, especially those associated with the hippie street-people phenomenon."
 20. ^ a b Bromley, David G. (1998). "Brainwashing". In William H. Swatos Jr. (Ed.). Encyclopedia of Religion and Society . Walnut Creek, CA: AltaMira. pp. 61–62. ISBN 978-0-7619-8956-1 .
 21. ^ Barker, Eileen: New Religious Movements: A Practical Introduction . London: Her Majesty's Stationery office, 1989.
 22. ^ Wright, Stewart A. (1997). "Media Coverage of Unconventional Religion: Any 'Good News' for Minority Faiths?". Review of Religious Research (Review of Religious Research, Vol. 39, No. 2) 39 (2): 101–115. doi : 10.2307/3512176 . JSTOR 3512176 .
 23. ^ Barker, Eileen (1986). "Religious Movements: Cult and Anti-Cult Since Jonestown". Annual Review of Sociology 12 : 329–346. doi : 10.1146/annurev.so.12.080186.001553 .
 24. ^ Dr Zablocki, Benjamin [1] Paper presented to a conference, Cults: Theory and Treatment Issues , 31 May 1997 in Philadelphia, Pennsylvania.
 25. ^ Kranenborg, Reender Dr. (Dutch language) Sekten... gevaarlijk of niet?/Cults... dangerous or not? published in the magazine Religieuze bewegingen in Nederland/Religious movements in the Netherlands nr. 31 Sekten II by the Free university Amsterdam (1996) ISSN 0169-7374 ISBN 90-5383-426-5
 26. ^ Conversion , Unification Church , Encyclopedia of Religion and Society , Hartford Institute for Religion Research, Hartford Seminary
 27. ^ Introduction to New and Alternative Religions in America: African diaspora traditions and other American innovations , Volume 5 of Introduction to New and Alternative Religions in America, W. Michael Ashcraft, Greenwood Publishing Group, 2006 ISBN 0-275-98717-5 , ISBN 978-0-275-98717-6 , page 180
 28. ^ Exploring New Religions , Issues in contemporary religion, George D. Chryssides, Continuum International Publishing Group, 2001 ISBN 0-8264-5959-5 , ISBN 978-0-8264-5959-6 page 1
 29. ^ Langone, Michael , "Clinical Update on Cults" , Psychiatric Times July 1996 Vol. XIII Issue 7 [2]
 30. ^ Galanter, Marc (Editor), (1989), Cults and new religious movements: a report of the committee on psychiatry and religion of the American Psychiatric Association , ISBN 0-89042-212-5
 31. ^ Bader, Chris & A. Demaris, A test of the Stark-Bainbridge theory of affiliation with religious cults and sects. Journal for the Scientific Study of Religion, 35, 285-303. (1996)
 32. ^ Burks, Ronald, Cognitive Impairment in Thought Reform Environments
 33. ^ Hadden, J and Bromley, D eds. (1993), The Handbook of Cults and Sects in America. Greenwich, CT: JAI Press, Inc., pp. 75–97.
 34. ^ F. Derks and the professor of psychology of religion Jan van der Lans The post-cult syndrome: Fact or Fiction? , paper presented at conference of Psychologists of Religion, Catholic University Nijmegen , 1981, also appeared in Dutch language as Post-cult-syndroom; feit of fictie? , published in the magazine Religieuze bewegingen in Nederland/Religious movements in the Netherlands nr. 6 pages 58–75 published by the Free university Amsterdam (1983)
 35. ^ Report of the Swedish Government's Commission on New Religious Movements (1998) , 1.6 The need for support (Swedish) , English translation
  The great majority of members of the new religious movements derive positive experience from their membership. They have subscribed to an idea or doctrine which corresponds to their personal needs. Membership is of limited duration in most cases. After two years, the majority have left the movement. This withdrawal is usually quite undramatic, and the people withdrawing feel enriched by a predominantly positive experience. The Commission does not recommend that special resources be established for the rehabilitation of withdraws. The cases are too few in number and the problem picture too manifold for this: each individual can be expected to need help from several different care providers or facilitators.
 36. ^ Wilson, Bryan R. Apostates and New Religious Movements , Oxford, England, 1994
 37. ^ Melton, Gordon J., Brainwashing and the Cults: The Rise and Fall of a Theory , 1999
 38. ^ Wright, Stuart, A., Exploring Factors that Shatpe the Apostate Role , in Bromley, David G., The Politics of Religious Apostasy , pp. 95–114, Praeger Publishers, 1998. ISBN 0-275-95508-7
 39. ^ Pilgrims of Love: The Anthropology of a Global Sufi Cult. By Pnina Werbner. Bloomington: Indiana University Press, 2003. xvi, 348 pp "...the excessive use of "cult" is also potentially misleading. With its pejorative connotations"
 40. ^ Definitions of Cult: From Sociological-Technical to Popular-Negative, James T. Richardson, Review of Religious Research, Vol. 34, No. 4 (Jun. 1993), pp. 348–356 "the word cult is useless, and should be avoided because of the confusion between the historic meaning of the word and current pejorative use"
 41. ^ a b c d e Wessinger, Catherine Lowman (2000). How the Millennium Comes Violently . New York, NY/London, UK: Seven Bridges Press. faqe 4. ISBN 1-889119-24-5 .
 42. ^ Schoolboy avoids prosecution for branding Scientology a 'cult' Daily Mail, 23 May 2008
 43. ^ Protesters celebrate city's 'cult' stance – Edinburgh Evening News, 27 May 2008
 44. ^ Amy Ryan: New Religions and the Anti-Cult Movement: Online Resource Guide in Social Sciences (2000) [3]
 45. ^ a b Casino. Bruce J., Defining Religion in American Law , 1999
 46. ^ Robinson, BA (last updated July 25, 2007). "Doomsday, destructive religious cults" . Ontario Consultants on Religious Tolerance . http://www.religioustolerance.org/destruct.htm . Retrieved 2007-11-18 .
 47. ^ Hassan, Steven . "2. What is the difference between a destructive cult and a benign cult?" . Freedom of Mind . Freedom of Mind Resource Center, Inc. . http://www.freedomofmind.com/resourcecenter/faq/#2 . Retrieved 2007-11-18 .
 48. ^ Turner, Francis J.; Arnold Shanon Bloch, Ron Shor (September 1, 1995). Differential Diagnosis & Treatment in Social Work, 4th Edition . Free Press. pp. 1146: Chapter 105: "From Consultation to Therapy in Group Work With Parents of Cultists". ISBN 0-02-874007-6 .
 49. ^ Warren, Michael David; Randall Waters, contributor (2005). Into the Rabbit Hole . Dog Ear Publishing. pp. 59: "Eight Marks of a Mind-Control Cult". ISBN 1-59858-061-2 .
 50. ^ " Tracing India's cult of thugs ". August 3, 2003. Los Angeles Times.
 51. ^ Clark, MD, John Gordon (November 4, 1977). "The Effects of Religious Cults on the Health and Welfare of Their Converts" . Congressional Record ( United States Congress ) 123 (181): Extensions of Remarks P. 37401–37403. . http://www.csj.org/infoserv_articles/press_jones_congress.htm . Retrieved 2007-11-18 .
 52. ^ Kaslow, Florence Whiteman; Marvin B. Sussman (1982). Cults and the Family . Haworth Press. faqe 34. ISBN 0-917724-55-0 .
 53. ^ Saliba, John A.; J. Gordon Melton , foreword (2003). Understanding New Religious Movements . Rowman Altamira. faqe 144. ISBN 0-7591-0356-9 .
 54. ^ Zablocki, Benjamin David ; Thomas Robbins (2001). Misunderstanding Cults: Searching for Objectivity in a Controversial Field . University of Toronto Press. faqe 474. ISBN 0-8020-8188-6 .
 55. ^ Dawson, Lorne L. (1998). Cults in Context: Readings in the Study of New Religious Movements . Transaction Publishers. faqe 349: "Sects and Violence". ISBN 0-7658-0478-6 .
 56. ^ Hubert Seiwert: Freedom and Control in the Unified Germany: Governmental Approaches to Alternative Religions Since 1989 . In: Sociology of Religion (2003) 64 (3): 367–375, S. 370. Online edition
 57. ^ BVerfG, 1 BvR 670/91 dd 26 June 2002, Rn. 57, 60, 62, 91–94 , related press release (German)
 58. ^ Lashley, Felissa R.; Jerry D. Durham (2007). Emerging Infectious Diseases: Trends and Issues . Springer Publishing Company. faqe 419. ISBN 0-8261-0250-6 .
 59. ^ Piven, Jerry S. (2002). Jihad and Sacred Vengeance: Psychological Undercurrents of History . iUniverse. pp. 104–114. ISBN 0-595-25104-8 .
 60. ^ Goldberg, Carl; Virginia Crespo (2004). Seeking the Compassionate Life: The Moral Crisis for Psychotherapy and Society . Praeger/Greenwood. faqe 161. ISBN 0-275-98196-7 .
 61. ^ Dittmann, Melissa (November 10, 2002). "Cults of hatred: Panelists at a convention session on hatred asked APA to form a task force to investigate mind control among destructive cults." . Monitor on Psychology ( American Psychological Association ): pp. Page 30, Volume 33, No. 10 . http://www.apa.org/monitor/nov02/cults.html . Retrieved 2007-11-18 .
 62. ^ Sieghart, Mary Ann (October 26, 2001). "The cult figure we could do without" . The Times . http://www.rickross.com/reference/alqaeda/alqaeda19.html .
 63. ^ Staff (October 2, 2005). "Clarke wants terrorists treated like victims of cult brainwashing" . Daily Marrë 2009/03/24.
 64. ^ Staff (September 20, 2006). "Reid heckled during Muslim speech" . BBC News . http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/5362052.stm . Retrieved 2007-11-21 .
 65. ^ Banisadr, Masoud (May, 19-20, 2005). "Cult and extremism / Terrorism" . Combating Terrorism and Protecting Democracy: The Role of Civil Society (Centro de Investigación para la Paz) . http://www.banisadr.info/speechSpain.htm . Retrieved 2007-11-21 .
 66. ^ Lewis , 2004
 67. ^ a b Davis, Dena S. 1996 "Joining a Cult: Religious Choice or Psychological Aberration" Journal of Law and Health.
 68. ^ Edelman, Bryan and Richardson, James T. (2003). "Falun Gong and the Law: Development of Legal Social Control in China". Nova Religio 6 (2): 312–331. doi : 10.1525/nr.2003.6.2.312 .
 69. ^ Richardson and Introvigne , 2001 pp. 144–146
 70. ^ Robbins, Thomas (2002). "Combating 'Cults' and 'Brainwashing' in the United States and Europe: A Comment on Richardson and Introvigne's Report". Journal for the Scientific Study of Religion 40 (2): 169–76. doi : 10.1111/0021-8294.00047 .
 71. ^ Beckford, James A. (1998). "'Cult' Controversies in Three European Countries". Journal of Oriental Studies 8 : 174–84.
 72. ^ Irons, Edward (2003). "Falun Gong and the Sectarian Religion Paradigm". Nova Religio 6 (2): 244–62. doi : 10.1525/nr.2003.6.2.244 .
 73. ^ Google Translate
 74. ^ http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130012
 75. ^ Yardley, Jim (29 June 1998). "Messiah Fervor for Late Rabbi Divides Many Lubavitchers" . The New York
 76. ^ Richardson , 1993
 77. ^ Barker, Eileen (2002). "Watching for Violence: A comparative Analysis of the Roles of Five Types of Cult-watching Groups". In David G. Bromley and J. Gordon Melton (Eds.). Cults, Religion and Violence . Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 052166898 .
 78. ^ T. Jeremy Gunn, The Complexity of Religion and the Definition of “Religion” in International Law
 79. ^ Kent, Stephen A. Brainwashing in Scientology's Rehabilitation Project Force (RPF) , 1997 [4]
 80. ^ a b c Richardson, James T. and Introvigne, Massimo (2001). "'Brainwashing' Theories in European Parliamentary and Administrative Reports on 'Cults' and 'Sects'". Journal for the Scientific Study of Religion 40 (2): 143–168. doi : 10.1111/0021-8294.00046 .
 81. ^ a b Robbins, Thomas (2002). "Combating 'Cults' and 'Brainwashing' in the United States and Europe: A Comment on Richardson and Introvigne's Report". Journal for the Scientific Study of Religion 40 (2): 169–76. doi : 10.1111/0021-8294.00047 .

[ redakto ] Referencat

[ edit ] Bibliography

Libra
Articles
 • Szubin, Jensen, Gregg (FBI) : Interacting with "cults" : a policing model [5]
 • Hardin, John W.: Defining a Cult – The Borderline Between Christian and Counterfeit: Article defining a cult by its attributes from a Biblical Christian perspective. [6]
 • Langone, Michael: Cults: Questions and Answers [7]
 • Lifton, Robert Jay : Cult Formation , The Harvard Mental Health Letter , February 1991 [8]
 • Moyers. Jim: Psychological Issues of Former Members of Restrictive Religious Groups [9]
 • Richmond, Lee J. : When Spirituality Goes Awry: Students in Cults , Professional School Counseling, June 2004 [10]
 • Robbins, T. and D. Anthony, 1982. "Deprogramming, brainwashing and the medicalization of deviant religious groups" Social Problems 29 pp 283–97.
 • Shaw, Daniel: Traumatic abuse in cults [11]
 • James T. Richardson : "Definitions of Cult: From Sociological-Technical to Popular-Negative" Review of Religious Research 34 .4 (June 1993), pp. 348–356.
 • Rosedale, Herbert et al.: On Using the Term "Cult" [12]
 • Van Hoey, Sara: Cults in Court The Los Angeles Lawyer, February 1991 [13]
 • Zimbardo, Philip : What messages are behind today's cults? , American Psychological Association Monitor, May 1997 [14]
 • Aronoff, Jodi; Lynn, Steven Jay; Malinosky, Peter. Are cultic environments psychologically harmful? , Clinical Psychology Review , 2000, Vol. 20 #1 pp. 91–111
 • Rothstein, Mikael , Hagiography and Text in the Aetherius Society : Aspects of the Social Construction of a Religious Leader , an article which appeared in the book New Religions in a Postmodern World edited by Mikael Rothstein and Reender Kranenborg, RENNER Studies in New religions, Aarhus University press, ISBN 87-7288-748-6

[ edit ] External links